Qolu döyməli qabyuyan, on altı yaşlı aşpaz mən...  

 Esse

 

Son ayları restoranlardan birində aşpaz köməkçisi işləyərək keçirmişəm. Ümid edirəm, bu yazı ordakı yoldaşlarımın qarşısına çıxmayacaq. Çünki məni mətbəxə buraxsınlar deyə əvvəldən jurnalist olduğumu gizlətmişdim. Sonradan deməyəsə, üzüm gəlmədi. Məlum məsələ, nədənsə jurnalist adı eşidəndə elə bilirlər, hər gördüyün neqativə bir yazı həsr edirsən.

Düzdür, bu yazıda orda gördüklərimdən danışacam. Ancaq təkcə neqativləri yox, yaxşı pis olmaqla məni təəccübləndirən detalları.

Yeni yerində məni ən çox təəccübləndirən məqam az qala, hər həftə kiminsə işdən çıxması idi. Sən demə, bu sahədə yay aylarında zəiflədiyi üçün maaş da azalır. Bu da kimə sərf eləmirsə, daha çox sifarişli işlərə üz tutur. Yəni yayda bağ evlərində təşkil olunan qonaqlıqlar, yaxud da nişan, toy mərasimləri. Əlqərəz, orda olduğum dövrdə təxminən dörd-beş aşpazın işdən çıxmasına şahid oldum. Hamısının da səbəbi eyni. Bir bəy istisna olmaqla. Uzun illərdir, bu kollektivdə çalışan həmin aşpazın maaşının digərlərinə nəzərən yaxşı olduğunu bildiyim üçün onun işdən çıxmasına xeyli təəccüblənmişdim. Sonradan öyrəndim ki, həmin aşpaz elə bizimlə bir mətbəxdə çalışan xanıma vurulubmuş. Ondan "yox" cavabı eşidəndən sonra qəlbi qırılıb, işdən çıxıb. Əvvəl bu mənə qəribə gəlsə , mətbəxin gərdişinə öyrənəndən sonra həmin oğlana haqq verdim. Əgər sənin işlədiyin yerdə qapısını bağlayıb oturacağın, yaxud da səmtini dəyişə biləcəyin bir masan varsa, yoldaşınla alınmayan eşq hekayən səni daha iz incidər. Amma bir mətbəxdə eyni bıçağa əl uzadıb eyni ocaqda növbə ilə yemək bişirmək... , bu, bir az çətin məsələdir. Ümumiyyətlə, mətbəx mühiti olaraq digər yerlərdən çox fərqlənir. İstəsən , istəməsən , burada hər kəslə ünsiyyətdə olmağa məcbursan. Bir mətbəx, bir giriş qapısı... Birləşə bilməyən iki insan üçün hər səhər eyni qapıdan keçmək asan deyil.

Onu deyirdim axı, mətbəxdə kollektiv ruhu çox önəmlidir. Məsələn, təcili bir sifariş olanda bütün mətbəx əhli eyni anda səfərbər olub sifarişi deyilən vaxtda çatdırmağa çalışır. O zaman "sənin işin-mənim işim" söhbəti olmur, sifariş çatmalıdır, vəssalam. Aşpazların əlindəki kəsik, yara izləri çox vaxt həmin təlaş anlarından miras qalır. Ümumiyyətlə, qədər peşəkar olursansa ol, mətbəxdəsənsə, əlindəki bıçağın sənə kəsik borcu həmişə var.

Mətbəxdə çalışmağa başlayanda mənə öyrətdikləri ilk şey bıçaq tutmaq oldu. Aşpazın məharəti bıçağı tutmağından bəlli olarmış.

Bıçaqla işləmək yalnız texnika deyil, həm ruh, hissiyat məsələsi imiş. Sən kökü doğradığın kimi göbələyi doğraya bilməzsən, məsələn. Bıçağı əlindəki ərzağa uyğun işlətməlisən.

Qısa müddət sonra əlimi bıçaqla rəftara öyrətsəm , uzun zaman ayaq üstə qalmağı ayaqlarıma öyrədə bilmədim ki, bilmədim. Bu, mətbəxdə işləməyin əsas qaydalarından biri hesab olunur. Deyərdim ki, mənə görə ən çətin qayda məhz budur. İkinci çətinlik çəkdiyim məqam isə mətbəxdəki isti idi. Yemək bişirilən ocaq daim yandığı üçün mətbəxin istisinə dözmək xeyli çətindir, xüsusilə yay aylarında.

Ən yaxşı aşpazların kişilər olduğunu yəqin ki, siz eşitmisiniz. Deyirlər ki, kişilər texnikaları dəqiq öyrənir yemək bişirərkən daha balanslı olurlar. Kişilərin əl hərarətinin qadınlardan aşağı olması da bu yanaşmada əsas faktorlardan biri kimi göstərilir. Əlqərəz, sözügedən məsələdə bizim mətbəx istisna deyildi - kişilərin sayı qadınlardan çox idi. Elə baş aşpazımız da kişi idi. Yaş məsələsində isə yekdil bir fikir deyə bilmirəm, çünki burda həm on səkkiz, həm əlli beş yaşında aşpaz vardı. , bir işi öyrənməyə gələn on altı yaşlı şagird. Əvvəl onun bu addımını birmənalı qarşılamamışdım. Özünə demişdim ki, hazırda təhsilinə daha çox fikir versən, yaxşı olardı. Aşpazlıq həmişə var. O da cavab verdi ki, aşpazlıq onun uşaqlıq arzusudur qərarında qətidir.

Altıncı cəhdimdə güclə öyrəndiyim xəmir işini onun elə ilk cəhdində necə yaxşı etdiyini görəndən sonra məsləhətlərimi özümə saxlamağa qərar verdim. Həyatdan istədiyini bilən adamlar bir addım irəlidədirsə, bu istəyə nail olmaq üçün daha tez hərəkətə keçən adamlar iki addım irəlidədir.

Mətbəx o oğlanın gedəcəyi yol idisə, mənim bir mövsümlük dayanacağım idi. Bir neçə gün öncə dayandığım yerdən yol almaq qərarını verdim. Mənim yolum başqaydı, şair demiş, ömür qısa. Dayandığım yerlər qədər xoş olsa da, aid olduğum ünvan məni gözləyirdi.

Mətbəxdəkilərlə sağollaşanda xeyli pis oldum. Düzdür, onlar mənə pul vermirdilər. Mən onlara kömək edirdim, onlar da mənə bişirməyi öyrədirdi. Üstəlik, işdən sonra istirahət vaxtımdan kəsib ora getdiyim üçün çox yorulurdum. Bütün çətinliklərinə baxmayaraq, o mətbəx , o adamlar da həyatımın ən gözəl xatirələrindən birinə çevrildi.

Mən orda təkcə kartof, soğan doğramağı yox, insanlara, həyata dair oxumaqla, eşitməklə dərk etməyəcəyim xeyli şey öyrəndim. Məsələn, bizimlə çalışan qabyuyan xanımın qolunda gördüyüm döymələr məni xeyli təəccübləndirmişdi. Sən demə, o, məşhur romanlardan cümlələri sadəcə qoluna yazdırmayıb, həm o romanları tək-tək oxuyub. Özü demiş, bütün gün çirkli qablarla əlləşməsi, günün sonunda şahzadələrin həyatından bəhs edən romanlar oxumasına əngəl deyil. Mən bu qadından çətin həyatın künc-bucağında sevinc axtarmağı öyrəndim.

Əziz oxucum, bəlkə mənim mətbəx macəralarım sənin üçün maraqlı deyil. Ancaq bura qədər oxumusansa, bilməyini istəyirəm ki, mən gördüklərimi çox böyük həvəslə yazıram. Deyəsən, hələ bişirməyi yaxşı bacarmıram. Bilmirəm, bişirdiklərimi yeyən olacaq, ya yox?! Mənimki yazmaqdır. Bəlkə heç onu da düz-əməlli bacarmıram. Bu qərarı ancaq sən verə bilərsən. İstənilən halda yazdıqlarımı sonadək oxudunsa, deməli, əlimi dörd-beş dəfə boşuna kəsməmişəm.

 

Aytac SAHƏD

525-ci qəzet.- 2023.- 19 avqust.- S.12.