“Şuşa”
və “Qarabağ”ın sorağı Avropadan
gəlir
“Tovuz-Baltiya” şirkətinin
ixrac etdiyi məhsullar “Made in Azerbaijan” brendinə
nüfuz gətirir
Azərbaycan müstəqilliyini bərpa
etdikdən sonra sahibkarlığa yaradılan
sağlam şərait
bacarıqlı iş
adamlarına öz fəaliyyətlərini genişləndirmək
üçün geniş
imkanlar açdı. Nəticədə onların istehsal
etdikləri bir çox məhsul nəinki ölkə daxilində, eləcə də xarici ölkələrə ixrac
olunmaqla Azərbaycanın
imicinə töhfələr
verməyə başladı.
Belə
iş adamlarından biri də tovuzlu
sahibkar Naiq Məmmədhəsənovdur. Onun yaratdığı
“Tovuz-Baltiya” LTD-nin istehsal etdiyi alkoqollu içkilər bu gün dünyanın
bir çox ölkəsində böyük
həvəslə alınır.
1989-cu ilin dekabrından
üzüm yetişdirilməsi
və şərab məhsullarının istehsalı
məqsədilə yaradılmış
“Tovuz” üzümçülük-istehsalat
kooperativi bu sahədə ilk özəl
şirkət olsa da, sovetlər birliyi dağıldıqdan
sonra bir müddət fəaliyyətini
dayandırmışdı. Lakin
1993-cü ilin martında
şirkət rəsmi
olaraq yenidən dirçəldilərək “Tovuz-Baltiya”
LTD adı altında fəaliyyətini davam etdirməyə başladı.
2002-ci ildə Prezident Heydər Əliyevin “Azərbaycanda üzümçülüyün və şərabçılığın
inkişaf etdirilməsi
haqqında” fərmanından
sonra “Tovuz-Baltiya” fransız texnologiyası ilə şərab və konyak istehsal etməyi qarşısına məqsəd
qoydu. Bunun üçün yüksəkixtisaslı
mütəxəssislər və
böyük iş stajına malik texnoloqları işə cəlb etdi. Zavodda köhnədən qalmış
konyak materialının
istifadəsi ilə bərabər, üzümün
keyfiyyətli sortlarından
yüksək keyfiyyətli
şərablar, həmçinin
konyak spirti istehsal olundu. Hətta məhsulun daha yüksək standartlara cavab verməsi üçün Zəyəm
dağ çayının
mənbəyindən götürülən
bulaq suyundan istifadə edilməsi üçün tədbirlər
görüldü.
“Tovuz-Baltiya” LTD Qovlar
şəhərində yerləşir. Son illər
şəhər statusu
alan bu
yaşayış məntəqəsinin
siması aparılan abadlıq və quruculuq işləri sayəsində tamamilə
dəyişib. Salınan yeni
park və xiyabanlar, geniş və abad küçələr
insanlara rahatlıq gətirib. Böyük bir ərazini
əhatə edən müəssisənin girişində
də geniş park salınıb. Park gül-çiçək içindədir.
Ancaq bir tərəfdə qoyulmuş
köhnə köşk
nəzərimizdən qaçmır. Öyrənirik ki, 1993-cü ildə şirkət təsis edilərkən burada bu köşkdən və 6 hektar üzüm bağından
başqa heç nə olmamışdır.
İndi bu nəhəng şirkətin 67 hektar üzüm bağı
var. 123 nəfər işçiyə
əməkhaqqı verilir.
Onlardan
47 nəfəri zavodda
çalışır. Bugünkü uğurlar o köşkdən
başladığı üçün
şirkətin rəhbəri
köşkü xatirə
olaraq saxlayır.
Söhbət zamanı öyrəndik ki, 1990-cı illərin əvvəllərində - AXC hakimiyyəti
zamanı bu kollektivin də başına minbir oyun açıblar. Necə deyərlər,
gözlərini açmağa
imkan verməyiblər.
Hər gün əlisilahlılar gəlib müxtəlif tələblər irəli
sürüblər. Yaxşı ki,
qara günlər çox çəkməyib.
Ulu Öndər xalqın tələbi ilə hakimiyyətə gəldikdən
sonra sahibkarlara geniş meydan açıb. Dövlətdən
güzəştli kreditlər
alan şirkət
istehsalı daha da genişləndirib. İndi budur, şirkətin məhsullarının sorağı
Avropadan gəlir.
Amma bunun üçün müəyyən mərhələni
keçmək lazım
olmuşdu.
Ötən əsrin 70-ci illərində
SSRİ-də istehsal olunan üzümün
30-32 faizini Azərbaycan
verirdi. Həmin dövrdə büdcənin
müəyyən hissəsi
üzümçülük və şərabçılıqdan
daxil olan gəlirlər hesabına təmin edilirdi. Bu sahədə çalışanların
sayı isə 300 min nəfərdən çox
idi. Bütün bunları yaxşı
bilən Ulu Öndər Heydər Əliyev hakimiyyətə
qayıtdıqdan sonra
üzümçülüyün dirçəldilməsi üçün
bir çox sərəncam imzaladı.
Bu baxımdan 2002-ci il 29 yanvar tarixli sərəncamın
böyük əhəmiyyəti
oldu. Daha sonra üzümçülüyün
və şərabçılığın
inkişafı ilə
bağlı dövlət
proqramı qəbul edildi. Ardınca bütün regionlarda
üzüm bağlarının
sahələri Avropadan
gətirilmiş üzüm
sortları hesabına
genişləndi. Nəticədə ixracyönümlü məhsulların
sırasına Azərbaycan
şərabları da
əlavə edildi.
Ölkəmizdə üzümçülüyün
yenidən inkişafı
istiqamətində həyata
keçirilən tədbirlər
bu şirkət üçün də düşərli oldu.
Bu gün istehsal
olunan konyak spirti Bolqarıstandan, İtaliyadan və Fransadan gətirilən 100
illik palıddan hazırlanmış çəlləklərdə
saxlanılır. Məhsulun süzülməsi və qablaşdırılması
fransız, alman və italyan avadanlıqları vasitəsilə
həyata keçirilir.
Məlum
olduğu kimi, istehsal olunan alkoqollu içkilərin keyfiyyətinin yüksək
olması əsasən
bir neçə amildən asılı olur ki, onlardan
biri də iqlim şəraitidir.
Dünyada üzümçülüyün
beşiyi sayılan Fransa ilə müqayisədə Azərbaycan
və onun Gəncə-Tovuz bölgəsində
illik aktiv günəş enerjisinin miqdarı iki dəfə çoxdur.
Bu isə yüksək
keyfiyyətli üzümün
yetişməsi üçün
əsas şərtdir.
Şirkətin məhsulları dünyanın
ən mötəbər
sərgi və festivallarında uğurla nümayiş etdirilir. İndiyədək Rusiya Federasiyasında, Fransada, eləcə də digər xarici ölkələrdə
keçirilən sərgilərdə
“Tovuz-Baltiya” LTD şirkətinin
istehsal etdiyi şərab və konyaklar, həmçinin alkoqolsuz içkilər yüksək qiymətləndirilərək
müxtəlif mükafatlara
layiq görülmüşdür.
Burada istehsal olunan ağ, qırmızı, eləcə də meyvə şərablarının, konyakların adları da maraqlıdır. “Şuşa”, “Sarı gəlin”, “Qarabağ”, “Bakı-Ceyhan”, “Bayatı Şiraz”, “Leyli və Məcnun”, “Dəli Kür” və s. Sözsüz ki, bu adlarla uzaq Fransada, Yaponiyada, Slovakiyada, Moskvada, İtaliyada, Almaniyada, Çində və digər ölkələrdə satılan şərab və konyaklar ölkəmizin imicinə şərəf gətirir. Bu imici yaradan “Tovuz-Baltiya” LTD şirkətinin kollektivi isə bunun nə qədər məsuliyyətli olduğunu yaxşı dərk edir və onu qorumaq üçün əllərindən gələni əsirgəmirlər.
Şirkət indiyədək qazandığı uğurlardan qətiyyən arxayınlaşmır. Daim axtarışda olan şirkət hazırda ixrac potensialını genişləndirmək üçün bir çox xarici ölkə ilə danışıqlar aparır. Naiq Məmmədhəsənov deyir ki, bu yaxınlarda Özbəkistanın Fərqanə şəhərində “Tovuz” brendi ilə istehsal müəssisəsi də yaradılmışdır. Yeri gəlmişkən artıq xeyli vaxtdır ki, şirkətin məhsul göndərdiyi bütün ölkələrdə ixtisaslaşdırılmış mağazaları fəaliyyət göstərir. Həmin mağazalar xüsusi nəzarət altında saxlanılır. Bütün məhsullar orqanik sertifikatlarla təmin edilib. Fransanın Konyak şəhərinə isə müntəzəm olaraq müxtəlif çeşiddə konyak göndərilir. 2015-ci ildə həmin şəhərin meri Mişel Qurinças Azərbaycanda, o cümlədən müəssisədə olarkən Tovuz konyaklarının yüksək keyfiyyətli olduğuna görə şirkətin rəhbərliyinə minnətdarlığını bildirmişdir.
Kollektivin qarşıda görəcəkləri işlər hələ çoxdur. Qərara alınıb ki, şirkətin nəzdində tingçilik təsərrüfatı yaradılsın və burada yerli iqlimə uyğun üzüm tingləri yetişdirilsin. Bundan başqa, dağ kəndlərində dəmyə şəraitində üzüm yetişdirmək üçün ayrı-ayrı vətəndaşların bu işə cəlb edilməsi nəzərdə tutulub.
Söhbət zamanı şirkətin rəhbəri çox vacib bir məsələyə də toxundu: “Ölkəmizin ən böyük ixrac sahələrindən biri şərabçılıqdır. Lakin məhsulun dünya standartlarına uyğun qablaşdırılmasında problemlər var. Onlardan biri, daha doğrusu, ən vacibi şüşə qablardır. Doğrudur, ölkədə şüşə qab istehsal edən zavod var. Lakin həmin müəssisə təkcə araq üçün qab istehsal edir. Yaxşı olardı ki, həmin müəssisə konyak üçün də orijinal görkəmdə şüşə qablar istehsal etsin”.
Sabir ƏLİYEV,
Azərbaycan.-2022.- 12 fevral.- S.1;6.