BƏRƏMUM BİOLOJİ

FƏAL MƏHSULDUR

 

Müasir dövrdə ekaloji təmiz qida məhsullarından istifadə olunması insan sağlamlığını şərtləndirən əsas amillərdən biridir. Məlumdur ki, insan bədənində olan zəhərli maddələrin təxminən 70%-i qida, 20%-i hava, 10%-i su ilə daxil olur. Bu baxımdan, qidalanmada sünisintetik qidalara deyil, təbii – bitkiheyvani qidalara daha çox üstünlük vermək lazımdır.

Çünki süni və sintetik qidalarda zərərli və zəhərli maddələrin miqdarı normadan çox olur. Təbii qidalarda isə insan orqanizmi üçün lazım olan maddələr çoxdur. Buna görə də təbii məhsul istehsal edən sahələrin inkişaf etdirilməsi aktual məsələlərdən biridir. Təbii qida məhsulu istehsal edən sahələrindən biri arıçılıqdır. Naxçıvan Muxtar Respublikası ərazisində 100 mindən çox arı ailəsi var. Naxçıvanın təbii-coğrafi iqlim şəraiti və bitki örtüyünün müxtəlifliyi arıçılığın normal inkişafını təmin edir. İstehsal olunan arı məhsullarının tərkibi və keyfiyyətinin yüksək səviyyədə olması diqqəti daha çox cəlb edir.

Arıcılıqda istehsal olunan məhsulların hamısı insan oqranizmi üçün faydalıdır. Arılar müxtəlif bitkiağac çiçəklərindən qida maddəsi toplayır və onları orqanizmində yenidən işləyərək qiymətli məhsullara (bal, mum, bərəmum (vərəmum), arı südüs.) çevirirlər. Mum sənayesinin 40-dan artıq sahəsi məlumdur. Müasir dövrdə metallurgiyada, radiotexnikada, aviasiyada, kimya sənayesində və s. sahələrdə mum əvəzedilməz xammaldır. Mum təbabətdə müxtəlif məlhəmlərin, plastrların və s. hazırlanmasında, ətriyyat sənayesində mumdakı efir yağlarından geniş istifadə olunur.

Bərəmum bitkiheyvan mənşəli məhsuldur. Bərəmumun elmi adıpropolis”dir. El arasındaarı yapışqanı”, “bərəmum”, “vərəmum yagüllükadlanır. Arılar bitki ağaclardan topladığı yapışqan qatran maddələrini bədənlərindəki fermentlərlə dəyişdirərək bərəmum (propolis) hazırlayırlar. Arılar pətəkdəki çatları, dar deşikləri bərəmum ilə sıvayır. Bu da arı ailəsini rütubətdən, soyuqdan ya istidən, həmçinin bəzi zərərvericilərdən qoruyur.

Bərəmumun sabit kimyəvi tərkibə malik deyil. Pətəkdəki bərəmumun miqdarı arıların cinsindən, coğrafi iqlim şəraitindən, pətəyin dizaynından, təbiətdəki xammalın miqdarından, arı ailələrinin gücündən vəziyyətindən asılıdır. Bir arı koloniyasından (ailəsindən) 10 ilə 300 qram arasında bərəmum toplamaq mümkündür. Bərəmumun may ayının sonundan avqustun sonuna qədər toplanması tövsiyə olunur. Arılar  iyulun ikinci yarısında avqustun ilk yarısında daha çox bərəmumun istehsal edirlər. Çünki bu mövsümdə arılar qışlama üçün hazırlaşırlar. Bərəmum toplanmasının ən sadə ən çox istifadə olunan üsulu əllədir. Arıçılar bərəmumu çərçivələrin asqılarından, izolyasiya ətəklərindən, gediş-gəliş deşiklərindən pətəklərdəki müxtəlif yarıqlardan müəyyən kəsici alətlə qoparırlar.

Bərəmumun tərkibi insan bədəninin bütün sistemlərinin normal işləməsi daxili orqanları üçün zəruri olan 800-dən çox maddə ilə təmsil olunan bənzərsiz bir təbii məhsuldur. Tərkibində fitontsidlər, spirtlər, qlikozidlər, polisaxaridlər, taninlər, aromatik turşuların efirləri flavonoidlər var. Bərəmumda mikroelement şəklində manqan, sink, barium, titan, mis, qalay, nikel, kobalt, vanadium, xrom, qurğuşun, kalsium, fosfor, kalium, kükürd, natrium, dəmir, maqnezium, molibden, alüminium, silisium, civə, selen, zirkonium, flüor stibium olur.

Coğrafi şəraitdən asılı olaraq bərəmum tünd yaşıl, qəhvəyi, qonur, boz tünd sarı rəngdə olur. Acı dada xarakterik kəskin qatran qoxusuna malikdir. Soyutduqda tədricən sərtləşir kövrək kütləyə çevrilir. Bərəmumun ərimə temperaturu 80 - 100 °C arasında dəyişir. 23 °C temperaturda efirdə təxminən  66%, 34 °C- - təxminən 80%, etil spirtində temperaturdan asılı olaraq 50 ilə 70% arasında, suda 7 ilə 11% arasında, asetonda 20 ilə 40% arasında həll olur. Daha yaxşı həllolma efir etanol, xloroform etanol, toluol etanol qarışıqlarında baş verir. Bərəmumun tərkibində təxminən 55% qatran balzam, 10% efir yağı, 30% mum 5% tozcuq var. Onun kimyəvi tərkibi toplandığı yerdən bitki növündən asılı olaraq dəyişir.

Bərəmumun bioloji aktiv xüsusiyyətləri onun tərkibində olan müvafiq üzvi mineral maddələrin tərkibindən asılıdır. Şəfa xüsusiyyətləri (antioksidan, antibakterial, antivirusal s.) kumarinlər, artipellin C, diterpenlər, liqnanlar, ferul xinon turşuları ilə əlaqələndirilir. Əsas bioloji aktiv maddələr flavonoidlər, benzoy, kofein digər fenol turşular, həmçinin fenol turşunun esterləridir. Bundan başqa, bərəmumda az miqdarda vitaminlər amin turşuları olur. Bunların miqdarı da coğrafi şəraitdən asılı olaraq dəyişir.

AMEA Naxçıvan Bölməsi Təbii Ehtiyatlar İnstitutu “Mineral xammalın kimyası texnologiyası laboratoriyası”nda aparılan tədqiqatlardan məlum olmuşdur ki, Naxçıvan Muxtar Respublikasının Şərur, Culfa Babək rayonları ərazisindən toplanmış bərəmum nümunələrində qudron, kofein benzoy turşuları, az miqdarda fenilalanin vardır. Şahbuz Ordubad rayonlarının dağlıq ərazilərindən toplanmış bərəmum nümunələri isə yuxarıda qeyd olunan komponentlərlə yanaşı makro mikroelementlər, həmçinin suda həll olan vitaminlərlə (C, B3 B6) zəngindir. Ümumiyyətlə, bitki örtüyü ilə zəngin olan ərazilərdə olan arı ailələrindən toplanmış bərəmumun tərkibi daha zəngin olur. Belə bərəmumun rəngi boz tünd sarıya çalır. Asfalt yollara yaxın ərazilərdə olan arı ailələrindəki bərəmumun tərkibində qudron çox olduğu üçün qara tünd qəhvəyi rəngdə olur.

Lap qədim zamanlardan xalq təbabətində bərəmumdan müxtəlif xəstəliklərin yaraların müalicəsində geniş istifadə olunmuşdur. Bərəmum biogen stimulyator kimi təsir göstərən qiymətli dərman xüsusiyyətlərinə malik olan bioloji aktiv maddələr kompleksidir. Müasir tibbdə bərəmum onun bioloji aktiv komponentləri bir çox xəstəliklərin müalicəsində təsirli vasitə kimi tətbiq edilir.

Bərəmum dermatoloji ginekoloji problemlərin, neyrodejenerativ xəstəliklərin müalicəsində, yaraların, yanıqların xoraların yaxşılaşdırılmasında effektiv şəkildə istifadə olunur. Bərəmum bir çox antibiotikdən üstündür, antibakterial, antivirusal xassələrə malikdir. Müəyyən edilmişdir ki, bərəmum çəkilmiş səthə düşən bütün növ mikrob, bakteriya viruslar tez bir zamanda məhv olur. Zəhərlərin, ağır metalların duzlarını bədəndən çıxmasını təmin edir, immunitet sistemini gücləndirir. Orqanoleptik xüsusiyyətləri antimikrob aktivliyi ilə fərqlənir. Bununla yanaşı, bərəmum yüksək bioloji aktivliyə malikdir, bədənin əlverişsiz ətraf mühit amillərinə qarşı müqavimətini artırır. İnsan orqanizmini faydalı maddələrlə təmin edən bu nadir məhsul xüsusiyyətlərinə görə tibbdə geniş istifadə edilir. Müxtəlif xəstəlikləri müalicə edərkən çeynənə dəriyə sürtülə bilər, su spitrdə məhlulları (emulsiyalar) şəklində istifadə oluna bilər. Dəri xəstəliklərinin müalicəsində bərəmum məlhəmlərindən istifadə daha yaxşı nəticələr verir. Bunun üçün bərəmum heyvan ya birki yağı, vazelin südlə qarışdırılır. Bu məlhəmlər dəridəki ləkələri, yaraları çatları tez bir zamanda aradan qaldırır.

Mədə, bağırsaq boğaz ağrısı xəstəliklərində bərəmumun su spirtdə ekstraktlarından istifadə olunması daha yaxşı nəticələr verir. Bu ekstraktları hazırlayarkən suyun spirtin temperaturu 50 oC-dən aşağı olmalıdır. Çünki bərəmumun tərkibində olan bioloji aktiv maddələr yüksək temperaturda parçalanır. Bərəmumun sulu məhlulunda qatılıq 1,7 ilə 2,1% arasında dəyişir. Prostat vəzinin müalicəsində bərəmumun spirtdə ekstraktından şamlarından istifadə olunması daha yaxşı nəticələr verir. Stomatologiyada diş damaq xəstəliklərinin müalicəsində bərəmum əvəzedilməz dərmandır. Müəyyən edilmişdir ki, bərəmum ekstraktlarından istifadə edən şəkər xəstələri özlərini daha yaxşı hiss edir müəyyən vaxtdan sonra şəkər dərmanları qəbul etməyə ehtiyac qalmır.  Bərəmum ekstraktları orqanizmi normal fəaliyyət üçün zəruri olan maddələrlə zənginləşdirir orqanların normal həyat fəaliyyətini təmin edir.

Araşdırmalar göstərir ki, bərəmum ən qiymətli bioloji aktiv arıçılıq məhsuludur. Bərəmumdan hazırlanan preparatlar insan xəstəliklərinin müalicəsində bitkilərin zərərli orqanizmlərdən qorunmasında təsirli təbii vasitədir. Ondan  qida əlavələri kimi istifadə  olunması kosmetika istehsalı üçün perspektivlidir.

 

Qorxmaz Hüseynov,

AMEA Naxçıvan Bölməsinin Təbii Ehtiyatlar

İnstitutunun Mineral xammalın kimyası

texnologiyası laboratoriyasının rəhbəri,

kimya üzrə fəlsəfə doktoru, dosent

 

İki sahil.- 2022.- 28 may.- S.30.